MC-tekniker på yrkesplugget

Rasmus Bergsmo går på gymnasieskolan Bergstrands och utbildar sig i MC teknik.

Rasmus går andra året på Bergstrands, fordons- och transportprogrammet.

Inriktningen på hans yrkesutbildning är MC teknik. Under utbildningstiden praktiserar han på MC verkstaden L-N Motor. Rasmus är en riktigt MCR!

UTBILDNINGEN PÅ BERGSTRANDS

MC -teknik på Fordons- och Transportprogrammet. Som utbildad MC-tekniker jobbar du med varierande uppdrag.

Du har nära kontakt med kunderna som lämnar in sina motorcyklar. Du för en tät dialog med dem för att fastställa felet eller behovet, uppskatta tid och pris för åtgärden. Därefter kommer det tekniska arbetet i att åtgärda.

Specialkunskap

Som MC-tekniker arbetar du med komponenter som oftast är små och att vara noggrann och försiktig är en fördel. Dagens MC är datoriserade och blir det i allt större utsträckning. Det innebär att man till stor del arbetar i datorer ute på golvet i verkstaden. På utbildningen i MC-teknik lär du dig att hantera databaserade instrument. Du får också specialkunskap för MC vad gäller bränslesystem, tändning, bromssystem, styrinrättning och annan specifik utrustning på fordonet. Eftersom man på en motorcykel ofta arbetar med hela fordonet blir kunskapen bred och omfattande.

VAD SÄGER BRANSCHEN?

– Som jag ser det i dagsläget, råder det en stor brist på MC-mekaniker på arbetsmarknaden. Jag vet faktiskt inte hur branschen skall lyckas med att värva tillräckligt många mekaniker. Därför ser jag vårt samarbete med Bergstrands som en väldigt stor fördel – alla de duktiga mekaniker som går ut från Bergstrands har en stor möjlighet till jobb efteråt.
– Anders Johansson, servicechef på Kawasaki Sverige.